Femke Feenstra heeft haar tweede boek uitgebracht.
Femke Feenstra heeft haar tweede boek uitgebracht. Foto:

Veghelse schrijfster (29) presenteert nieuw boek: ‘Ik heb met veel pesterijen te maken gehad’

Algemeen 2.460 keer gelezen

VEGHEL | Femke Feenstra (29) uit Veghel heeft een tweede boek uitgebracht. Het is een vervolg op haar eerste roman die ze schreef toen ze 15 jaar was. Feenstra’s tweede boek getiteld Verborgen Verleden gaat over leugens, wraak, vriendschappen en zwartmakerij. 

Verborgen Verleden is een young adult roman over pesten, relaties, vriendschappen en sociale moeilijkheden. Feenstra: “Het eerste boek ging over Shana, een gothic meisje wat nieuw op school is gekomen. Ze wordt daar gepest om hoe ze eruitziet, dit gaat van kwaad tot erger en leidt uiteindelijk tot een climax. Uiteindelijk lijken de dingen toch nog goed te komen. Het boek eindigt met een positieve toon.”

Vreemde dingen
Deel twee speelt zich vier jaar later af. Shana is inmiddels negentien, heeft een moeilijke thuissituatie achter de rug en is uit huis gegaan. Ze woont nu samen met huisgenoot Kate, die er een ruig bestaan op nahoudt. Feenstra vervolgt: “Shana heeft een groep vrienden waar ze goed mee om kan gaan en in eerste instantie lijkt haar leven eindelijk een beetje in rustiger vaarwater te zijn gekomen. Toch is er wrijving. Zo kan ze niet altijd goed opschieten met Michael, de beste vriend van Tobias die een oogje op haar heeft. Hij lijkt haar steeds dwars te zitten, maar ze weet niet waarom.” Ook beginnen er andere vreemde dingen met of rondom haar te gebeuren, waar ze haar vinger niet op kan leggen. De situatie escaleert wanneer de hoofdrolspeelster wordt bedreigd door Michael. Ze besluit zich verschuilen en in haar eentje uit te zoeken wat er nu precies aan de hand is. Na eigen onderzoek komt ze erachter dat ze wordt gedwarsboomd door een oude rivale. “De grootste pestkop van vier jaar geleden heeft het opnieuw op haar voorzien, en haar ten opzichte van haar vrienden, waaronder Tobias, compleet zwart weten te maken. Het verleden wat ze zo graag achter zich wilde laten, achtervolgt haar opnieuw. Shana moet haar uiterste best doen om haar naam te zuiveren, maar of haar dat lukt? Daarvoor moet je toch echt het boek lezen”, lacht de 29-jarige Veghelse schrijfster.

Autisme
Feenstra vertelt dat het geen autobiografie is, maar er zitten wel elementen in die op haar leven van toepassing zijn. “Ik kan me makkelijk verplaatsen in de karakters en vind het fascinerend om ze uit te diepen, te laten botsen of juist voor elkaar te laten vallen. Als kind kon ik snel lezen en schreef ik al korte verhaaltjes op een ouderwetse typmachine. Het is mijn manier van uiten. Wanneer ik inspiratie heb, komt het verhaal als natuurlijk uit mijn vingers.” Ze haalt haar inspiratie uit situaties die haar aangrijpen, dingen die zijn gebeurd, zowel in het nieuws als in Feenstra’s directe omgeving. “Ergens hoop ik een bepaalde bewustwording te creëren bij mensen over vooroordelen en hoe schadelijk deze kunnen zijn. De flinke gevolgen ervan, en hoe zij mensen kapot kunnen maken. Doordat ik hier zelf veel mee te maken heb gehad, weet ik heel goed hoe het is. Door mijn autisme viel ik vaak buiten de boot, daardoor heb ik in mijn leven met veel pesterijen te maken gehad”, besluit Feenstra.

Verborgen Verleden is voor 27.50 euro te bestellen via: www.boekenbestellen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant